25 mai 2010

Om vs. Om


Relatiile dintre fiintele omenesti se intemeiaza intodeauna pe mecanisme de aparare, pe imagini. In relatiile umane fiecare isi construieste o imagine despre celelalte persoane, iar raporturile care se stabilesc sunt raporturi intre imagini, si nicidecum intre fiinte omenesti. Sotia are o imagine despre sot – poate nu constienta, dar ea este totusi prezenta – iar sotul o imagine despre sotia sa. Avem o imagine despre tara noastra si despre noi insine si mereu intarim aceste imagini, adaugand din ce in ce mai mult la ele. Aceste imagini determina pretinsele noastre raporturi cu ceilalti. Relatia reala dintre doua fiinte omenesti, sau dintre mai multe fiinte omenesti, inceteaza cu desavarsire atunci cand se produce formarea de imagini. Este evident ca relatiile intemeiate pe aceste imagini nu pot aduce niciodata pace in raporturile nostre, fiindca imaginile sunt fictive si nu se poate trai intr-o abstractie. Si totusi, aceasta este ceea ce facem cu totii; traim intr-o lume de idei, de teorii, de simboluri, de imagini pe care le-am creat despre noi insine si despre ceilalti, in care nu se afla nici o realitate. Toate raporturile pe care le avem, fie cu ideile, fie cu bunurile materiale, fie cu fiintele omenesti, se bazeaza in mod esential pe aceasta formare de imagini si de aici se naste intodeauna conflictul.


Omul a acceptat starea de conflict ca o parte integranta a existentei zilnice, fiindca a admis concurenta, gelozia, lacomia, dorinta de a acapara si agresivitatea ca un mod de viata cat se poate de firesc. Cand acceptam un asemenea mod de viata, noi acceptam structura societatii asa cum este ea si acceptam sa traim in conformitate cu sablonul ei de respectabilitate. Este capcana in care cad cei mai multi dintre noi, fiindca dorim sa fim cat mai respectabili! Daca cercetam mintile si inimile noastre, felul in care gandim, simtim sau actionam in viata noastra zilnica, observam ca atata timp cat ne conformam valorilor societatii viata noastra trebuie sa fie o adevarata lupta.

Cei mai multi dintre noi sunt nespus de bogati in tot ceea ce a produs societatea, in tot ceea ce societatea a creat in noi insine: bogati in lacomie, invidie, ura, gelozie, neliniste. Aceasta este “averea” noastra. (J.Krishnamurti - Eliberarea de Cunoscut)

2 comentarii:

Gnossienne spunea...

Da, da, da .

Asta se stie bine, si totusi, continuam sa ne bazam pe aceste false "imagini " pe care ni le cream despre cei din jur. Rar se gaseste cineva care sa si constientizeze buba si care sa si incerce sa o trateze, sa o remedieze. Si uite asa, nimeni nu mai cunoaste pe nimeni .

Mad Mike spunea...

Exista speranta....in noi...trebuie doar sa ne dorim cu toata fiinta. Nu ne poate arata nimeni cum....solutia este in fiecare. Stiu ca suna steril, dar nu ne poate provoca nimeni si nimic mai mult ca noi insine sa pornim acea revolutie psihologica interna.

Mi-ar placea sa cred ca,intr-o zi ,vei avea curiozitatea sa citesti cartea din care eu selectez aceste pasaje...sa iti acorzi cateva momente de liniste,sinceritate si reflectie. Nu te astepta la nimic si vei primi multe.