Harta lumii se redesenează, în ultima perioadă, ţări precum China, Coreea de Sud, Japonia, Arabia Saudită sau Kuwait sunt tot mai interesate să cumpere sau să arendeze pe termen lung întinderi importante de teren agricol în încercarea de a satisface cererea internă tot mai mare pentru produse alimentare, scrie presa internaţională.
Banca Mondială (BM) a susţinut până acum arendarea terenurilor agricole către investitori, însă recent a încurajat ţările-gazdă să impună reglementări mai stricte pentru a nu îşi pune în pericol producţia agricolă şi securitatea alimentară.
Investiţiile la scară largă duc la degradarea terenurilor agricole
Impactul ecologic al acestor investiţii este de asemenea semnificativ datorită faptului că investitorii cer productivităţi sporite, acestea putând fi obţinute doar prin tranziţia către agro-producţia la scară industrială, ce necesită monoculturi, suprautilizarea de pesticide, fertilizatori, irigaţii intense, proces care duce în final la degradarea calităţii terenurilor.
"Daca ar fi facute corect, investiţiile de mari dimensiuni în agricultură ar putea genera oportunităţi pentru economiile sărace ce au mult teren şi sectoare agricole importante, dar acest lucru nu se intampla. Totuşi, magnitudinea şi natura speculativă a celor mai multe dintre aceste tranzacţii i-a luat prin surprindere pe unii dintre actorii de pe scena internaţională", se arată într-un raport al BM. CONTINUARE ARTICOL (www.zf.ro)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu