4 mar. 2008

Romania - No Reservations


Predictably, a lot of people either hated--or were deeply offended by--the Romania show. Most, I gather, are either Romanian or have traveled to Romania and had a better time there than I did. Quite understandably, no one wants to see the host of a travel show having a bad time of it in their country, griping miserably about how things went wrong--and how utterly fucked up things were.

But the fact is:

Things WERE fucked up. My Russian pal, Zamir, who had helped make such good shows in Russia and Uzbekistan, was definitely NOT a good choice to show me around Romania. I think, if nothing else, we made that explicitly clear." by Anthony Bourdain....more here


Devastatorul episod despre Romania al celebrei emisiuni de turism „No Reservations“, difuzata de Travel Channel pe 26 februarie, a fost finantat cu 20.000 de dolari chiar de autoritatile romane. Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale a platit pentru sejurul grupului de sase jurnalisti de la Travel Channel sositi din SUA si le-a organizat programul. Coordonatorul din Romania al lui Anthony Bourdain, celebrul prezentator al emisiunii, si al echipei sale a fost tot un oficial roman: Camelia Negoita, sefa Biroului de Turism al Romaniei din SUA "....continuare articol in COTIDIANUL

Biserica si Pasaricile sau Cum sa Crezi din Obligatie


Elevii din clasele I-VIII din România studiază în acest moment obligatoriu religia, ghidându-se după o serie de manuale aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Cum sunt redactate aceste manuale şi ce anume conţin ele relevă un studiu realizat de Liga Pro Europa, studiu citat de Hotnews. Conform studiului, care abundă în exemple relevante, copiii sunt ameninţaţi cu pedeapsa divină pentru greşeli minore, de la obiceiul de a bate mingea pe stradă, la trezirea târzie dimineaţa sau la distrugerea unui cuib de rândunici.

Pentru cel din urmă caz, „răzbunarea” vine sub forma tragerii scării de sub picioarele băiatului direct de către Dumnezeu, conform exemplului din Abecedarul micului creştin, Editura didactică şi pedagogică, 2002, al cărui autor este preotul Ioan Săuca. Tot un Dumnezeu răzbunător şi nemilos pentru păcatele micuţilor este prezentat şi în manualul de religie pentru clasa I, al editurii Sf. Mina din Iaşi (autori Camelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu). Pedeapsa divină pentru abateri minore de la o disciplină rigidă, inclusiv pentru că nu-ţi faci cruce când treci prin dreptul bisericii este fără drept de apel: „ te calcă maşina” (!!!).



Pedepse „rafinate“ pentru elevii mai mari

Pentru elevii mai mari manualele includ pedepse ceva mai „rafinate”, astfel încât frica să le fie pe deplin inoculată copiilor. Caietul de religie ortodoxă pentru clasa a VIII-a le spune elevilor că: „după Judecata de Apoi drepţii vor merge să se veselească în împărăţia lui Dumnezeu iar păcătoşii vor fi aruncaţi în întunericul cel mai dinafară, unde va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor”.

Majoritatea manualelor de religie includ observaţii menite să incrimineze celelalte religii, să le ironizeze sau chiar să le aducă acuzaţii şi să le judece. Manualul de religie pentru clasa a XI-a de la Editura Corint, autor Adrian Lemeni, fost secretar de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor, atacă direct cultele religioase din România, denumindu-le „mişcări religioase care acţionează în spaţiul unei confesiuni creştine tradiţionale, prin metode nedemne, inacceptabile din punct de vedere social şi moral.”

Acelaşi autor redactează şi manualul pentru clasa a X-a, la aceeaşi editură, în care îi învaţă pe liceeni că Yoga este „lucrarea directă a demonilor”. Lecţia de intoleranţă continuă în Manualul de religie. Cultul Ortodox, destinat clasei a X-a, editat de editura Dacia din Cluj. Aici este atacată direct Biserica Greco-Catolică despre care se spune că „a dus la dezbinarea în planul credinţei a românilor transilvăneni şi a avut consecinţe majore, determinând instaurarea unui climat de neînţelegere şi neîncredere reciprocă, cu efecte pe termen lung.”

Manualele aflate pe piaţă şi incriminate de studiul citat de Hotnews sunt aprobate de Ministerul Educaţiei din România. Biserica Ortodoxă Română duce în acest moment o campanie aplicată pentru obligativitatea studierii religiei în licee, deocamdată aceasta fiind o materie opţională.

„După Judecata de Apoi (...) păcătoşii vor fi aruncaţi în întunericul cel mai dinafară, unde va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor” - Caietul de Religie Ortodoxă pentru clasa a VIII-a

Religia este materie obligatorie şi la liceu, dar copiii vor putea fi retraşi de la această disciplină printr-o cerere depusă la şcoală, au decis vineri reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai cultelor religioase, în cadrul unei întâlniri desfăşurate la Palatul Patriarhal. Pentru cei care nu vor dori să studieze religia nu sunt prevăzute sancţiuni, urmând să fie creată opţiunea de a participa la ore de cultură generală sau alte discipline, a precizat Mihaela Suciu, purtătorul de cuvânt al ministerului.

Sursa : www.gandul.info
De Cristina Modreanu